Kroppen er grundlæggende din ven
I klinikken kom en erhvervsdriftig yngre herre med akut hold i ryggen. Han havde bukket sig ned efter sin taske – smak sagde det så – og han lignede et forvredent syvtal.
Han kom på briksen og fik lindring med akupunktur og massage. Han klagede over, at ryggen lavede problemer ret ofte, og at han derfor var uarbejdsdygtig i flere dage. Det havde han ikke tid til.
Det kneb med at få sig bevæget. Der var mange timer bag skrivebordet, i bilen og i flyet, når forretningsrejserne kaldte. Han følte sig lettere presset af nogle udfordringer på hjemmefronten. Da fløj det over mine læber: ”Hvad er det mon, din ryg prøver at fortælle dig?”
Skruer vi tiden tilbage til 1970’erne var der flere pionerer på den danske sundhedsarena. En af dem var Julia Vøldan, som nok er mest kendt for sit kursted, hvor hun bl.a. tog gigt- og cancerpatienter i behandling, og for sin plus-minus-balance/syre-base-balance. Lad os se på hendes syn på sygdom og sundhed, her fra ”Ny Tid og Vi” 1978:
Efter tre behandlinger kom han sig nogenlunde. Han brugte sin ”rekreationstid” til at få styr på sine prioriteter, herunder sine søvn- og kostvaner og først og fremmest sit familieliv. Masser af basedannende væske og grønne juicer, smoothies og supper var på menuen. Og det hjalp. I starten opfattede han sit hold i ryggen som møg-irriterende og en kæp i hjulet på karrieren. Fem dage hjemme med sin familie fik ham til at være glad for at blive stoppet. Han gik fra at forbande den dumme ryg til at lytte til de egentlige prioriteter i livet. Langsomt kom han i gang igen, med nye kost-, søvn- og bevægelsesvaner i rygsækken.
Senere fortalte han mig, at han af og til har optræk til rygproblemer, og at han da kigger sig selv i spejlet og spørger: Hvorfor bliver jeg stoppet ? Hvad er det jeg ikke har set, hørt eller mærket? Han brugte ryggen som en slags barometer. Den blev hans ven.